Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το χωριό σήμερα



Τα Άνω Λεχώνια είναι ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας -το Βόλο- όπου ανήκει .
Γεωγ. Συντεταγμένες: 39° 19′ 31.08″βόρεια & 22° 2′ 53.88″ανατολικά
Απόσταση: Απέχει ακριβώς 11,5 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.
Θέση: Είναι χτισμένο στη ρίζα –πρόποδες- του Πηλίου στο κεντροδυτικό μέρος του.
Υψόμετρο: Έχει μέσο υψόμετρο 150 μέτρα. Βλέπει στον Παγασητικό και βρέχεται απ’ αυτόν.
Όρια: Ξεκινά νότια από τα Πλατανίδια που είναι και το επίνειό του και φτάνει βόρεια στο λόφο του Παλαιοκάστρου. Ανατολικό σύνορό του είναι ο ποταμός Κουφάλα, ο λόφος Καρδαρά και δυτικό η περιοχή Αγίου Παντελεήμονα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, ο Λωτός.
Πληθυσμός: 1429 κάτοικοι (απογραφή 2011).
Κλίμα: Το κλίμα του χωριού είναι μεσογειακό. Πολύ ήπιο το χειμώνα και σχετικά δροσερό το καλοκαίρι. Ο κάμπος του (μικρόκαμπος των Λεχωνίων) έχει υγρασία αφού βρέχεται από τη θάλασσα και παλιά ήταν έλη. Ο κυρίως οικισμός έχει αρκετή ξηρότητα.
Παραγωγή: Επειδή το κλίμα είναι ευχάριστο και ήπιο και ο τόπος εύφορος, καλλιεργούνται σήμερα λαχανικά, ελιές και οπωροφόρα (αχλάδια κρυστάλλια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, τζάνερα, βερίκοκα, κεράσια κ.ά.) Λόγω του κλίματος όλα τα γεωργικά προϊόντα ωριμάζουν αρκετά νωρίτερα (πρώιμα) από άλλες περιοχές του Πηλίου.
Συγκοινωνία: Ως προάστιο του Βόλου που είναι το χωριό, συνδέεται με την πόλη με πυκνότατη αστική συγκοινωνία. Από το χωριό διέρχονται όλες οι λεωφορειακές γραμμές προς δυτικό, νότιο Πήλιο. Επίσης διέρχονται τα λεωφορεία προς τα χωριά πάνω από τα Άνω Λεχώνια. Ο δρόμος δια μέσω του χωριού κάνει το μικρό κύκλωμα του κεντροδυτικού Πηλίου (Α. Λεχώνια -Αγ. Βλάσης-Αγ, Γεώργιος- Πινακάτες-Βυζίτσα-Μηλιές). Το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου που κάποτε ήταν το βασικό συγκοινωνιακό μέσο, τώρα κινείται από το σταθμό των Α. Λεχωνίων προς Μηλιές μόνο για τουριστικούς λόγους.
Εκπαίδευση: Λειτουργούν 2/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο και 6/θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο.
Υπηρεσίες: Στο χωριό υπάρχουν όλες οι βασικές υπηρεσίες. (Δημοτικές Υπηρεσίες, ΚΕΠ, συμβολαιογραφείο, υποθηκοφυλακείο Νηλείας, ιατρεία, οδοντιατρείο, φαρμακείο, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, βενζινάδικα, ταβέρνες, καφέ, ξενώνες, εργαστήρια κ.ά.)
Πολιτισμός: Υπάρχουν α) ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων, β) ο Αθλητικός Οργανισμός, γ) ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατανιδίων, δ) ο Αγροτικός Σύλλογος, ε) ο Εθελοντικός Σύλλογος.
Απασχόληση: Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με υπηρεσίες, γεωργία, αλιεία, τουρισμό. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργάζεται στο Βόλο ασκώντας διάφορα επαγγέλματα.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ: 
Πλατανίδια: Παραθαλάσσιος οικισμός, επίνειο των Άνω Λεχωνίων, νότια του χωριού.
Λωτός: Παραθαλάσσια περιοχή με οπωρώνες, νότια του χωριού και ανατολικά των Πλατανιδίων.
Νεβεστίκι: Ο γνωστός λόφος βορειοδυτικά.
Άγιοι Ανάργυροι: Περιοχή γύρω από το ξωκλήσι, βόρεια του οικισμού.
Άγιος Παντελεήμονας ή Παντιλέημονας: Περιοχή πάνω από την Ένωση Πηλίου.
Αρμάγου: Περιοχή στα νότια του Νεβεστίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου