Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Δεκέμβριος

Δεκέμβριος - Καλό μήνα!

Ημερολόγιο "Η ΦΗΜΗ" Ζωσιμά Εσφιγμενίτη
(Απόδοση στα Νεοελληνικά)
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
                            Έχει ημέρες 31. 
                        Η ημέρα έχει ώρες 9 και η νύχτα 15.
Ο Δεκέμβριος ξυλοκόπος

Ο Δεκέμβριος επί Ρωμύλου (ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της Ρώμης -βασίλεψε από το 754 π.Χ. μέχρι το 713 π.Χ.) ήταν ο δέκατος μήνας στο ρωμαϊκό έτος. Άλλοτε είχε μέρες 29 και άλλοτε 35. Επί Νουμά (πρώτος νομοθέτης και δεύτερος από τους επτά βασιλείς που βασίλευσε από το 715 ως το 673 π.X.)  πήρε τη δωδέκατη θέση που διατηρεί ως εμάς. Επί Καίσαρα Αύγουστου (πρώτος αυτοκράτορας 63 π.X. - 14 μ.X.), προσδιορίστηκε να έχει 31 μέρες. Επί Κόμοδου (Ρωμαίος τρελός αυτοκράτορας 161-192 μ.Χ.) άλλαξε το όνομα σε Αμαζόνιος, αλλά μετά το θάνατό του ξαναπήρε το αρχαίο του όνομα. Σ’ αυτόν το μήνα οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Κρόνια (αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του Κρόνου που αργότερα στη Ρώμη η αντίστοιχη γιορτή ονομαζόταν Σατουρνάλια) και στη γιορτή αυτή οι δούλοι έπαιρναν τη θέση των αφεντικών και τα αφεντικά τη θέση των δούλων στα ρούχα, στις δουλειές και στο φαγητό.
Ο Δεκέμβριος ζωγραφιζόταν ζαρωμένος από το κρύο, έχοντας όλο το σώμα του καλυμμένο με μάλλινα ρούχα και ένα μαγκάλι για ζέστη στα πόδια του.

Ο Δεκέμβριος με το μαγκάλι
(νωπογραφία ναού Αγ. Ισιδώρου , Λεόν , Ισπανία)
        Ο Δεκέμβριος
σε αγροτικό ημερολόγιο, χοιροσφάγιο.
Ο Δεκέμβριος σε ψηφιδωτό
                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου