Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σ.Π.Ο.Λ.Κ.(1)


Συνεταιρισμός Πωλήσεως Οπωρών Λεχωνίων - Καραμπασίου (Σ.Π.Ο.Λ.Κ.)

Στα 1915 και με αφορμή το Νόμο 602/1915 του Βενιζέλου «Περί συνεταιρισμών», στα Άνω Λεχώνια, κάποιοι άνθρωποι-παραγωγοί, που είχαν στο νου τους την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, οργανώθηκαν και δημιούργησαν τον συνεταιρισμό ΣΠΟΛΚ. 
Όμως φαίνεται από το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ της 31-8-1908,πως προϋπήρχε η ιδέα:
«Εσχάτως ο θερμουργός δήμαρχός των κ. Ν. Παπαποστόλου, [...] συνέλαβε το μεγαλουργόν σχέδιον να ιδρύση, βιομηχανίαν προς κατασκευήν ζαχαροπήκτων οπωρών με κέντρον  τα Λεχώνια.
Η ρηξηκέλευτος ιδέα ανεβλήθη όμως ένεκα των πάντοτε αναφαινομένων ατύχως εις τας περιστάσεις ταύτας εμποδίων.»
Έτσι με Νόμο ΦΕΚ 30/18-3-1917 ξεκίνησε τις εργασίες του ο παραγωγικός συνεταιρισμός.
Η ακριβής ονομασία του ήταν: "Συνεταιρισμός Πωλήσεως οπωρών Λεχωνίων Καραμπασίου Συν-Π-Ε" (Περιορισμένης Ευθύνης).
Η μερίδα έιχε τιμή 40δρχ και τα συνεταιρισμένα μέλη ήταν αρχικά 98 στις 17-9-1915 που εγκρίθηκε η δημιουργία του ΣΠΟΛΚ.
Ήταν ένα πρότυπο για την περιοχή και όλη την Ελλάδα, αφού τα προϊόντα που παρήγαγαν οι γεωργοί της περιοχής και ειδικά οι Λεχωνίτες (Άνω & Κάτω) κι οι Καραμπασιώτες (Αγιοβλασίτες), τα διακινούσε σε μεγάλο βαθμό ο συνεταιρισμός τους, με την επεξεργασία και στη συνέχεια το εμπόριο, εντός και εκτός Ελλάδος και κυρίως στην Αίγυπτο.



Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου  που δημιουργήθηκε στα οικήματα Κοκοσλή στη ρεματιά. που ήταν ο μύλος, έγινε η μονάδα κομπόστας, ζαχαρόπηκτων(=ζελέ-φρουί γλασέ). Επίσης μαρμελάδας, γλυκών κουταλιού, χυμών, αλλά και λαχανικών. Ακόμη επεξεργαζόταν και κονσερβοποιούσε ελιές.
 Όλα αυτά τα έφτιαχναν οι ντόπιοι εργαζόμενοι, με την επίβλεψη βεβαίως των ειδικών που υπήρχαν. 
Το εμπόριο γινόταν από τα Πλατανίδια (σκάλα  ή μαγαζιά και scala Likonia το μεσαίωνα) με ιδιόκτητο φορτηγό καράβι της εποχής, που τότε ναυπηγήθηκε, με το όνομα «Λεχώνια».
Τα προϊόντα πωλούνταν στο πρατήριο του Συνεταιρισμού στο Βόλο καθώς και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με το ίδιο καράβι έφταναν ως την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που πωλούνταν από τους αντιπρωσώπους, αλλά κι απ' όλα τα εδωδιμοπωλεία. 
 Ο συνεταιρισμός αρχικά και για μια δεκαετία πήγαινε καλά. Στα 1928 άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Ο συνεταιρισμός βγήκε σε πλειστηριασμό και διαλύθηκε μετά το οικονομικό κραχ του 1929. Το καΐκι πουλήθηκε στον αγριώτη Παντ. Αθανασιάδη και κουβαλούσε κυρίως φρούτα.
Έχει μείνει όμως στην ιστορία της Μαγνησίας και του χωριού, ως μια καλή εμπειρία της συνεργασίας των αγροτών της εύφορης περιοχής μας. Επίσης έχει μείνει και η Μαρίκα Κοκοσλή ως η πρώτη γυναίκα που αναμίχτηκε στα κοινά και ήταν η ψυχή της οργάνωσής του.
[Οι ετικέτες των δοχείων-συσκευασιών, το επιστολόχαρτο και ο κατάλογος των προϊόντων, είναι από το αρχείο του λεχωνίτη συλλέκτη Ν. Μαστρογιάννη. 
(Απαγορεύεται η αντιγραφή τους)] 
Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.
 
Κατάλογος προϊόντων ΣΠΟΛΚ 
[αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη (να μην αντιγαρφεί
)]
Κομπόστα κεράσι- ετικέτα συσκευασίας
Κομπόστα βερύκοκο-ετικέτα
Μαρμελάδα σταφύλι- ετικέτα
Μαρμελάδα ροδάκινο -ετικέτα 
Μαρμελάδα πορτοκάλι -ετικέτα
Γλυκό τριφτό κυδώνι -ετικέτα
Μαρμελάδα κορόμηλο-ετικέτα
Μαρμελάδα μήλο -ετικέτα
Καταχώρηση- διαφήμιση σε τοπική εφημερίδα
Και μια απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Δ. Βόλου, σχετική με τον ΣΠΟΛΚ: 
Αποδοχή του αιτήματος του Γεωργίου Λιβανού, προέδρου της Εταιρείας Ζακχαρόπηκτων του Συνεταιρισμού παραγωγής οπωρών Λεχωνίων - Καραμβασίου, για παραχώρηση του δημοτικού οδοστρωτήρα με σκοπό τη μεταφορά ενός ατμολέβητα στο εργοστάσιο των Λεχωνίων.
(αντιγραφή από Αρχείο ΔΗΚΙ)
Και η ...εκκαθάριση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου