Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μουσείο Αγγειοπλαστικής-Κεραμικής Ανετόπουλου (1)

Μουσείο και βιοτεχνία-εργαστήρι κεραμικών οικογένειας Ανετόπουλου
(Χαρακτηρισμένο ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως «Μουσείο Αγγειοπλαστικής –Κεραμικής και Σύγχρονης Τέχνης Οικογενείας Βασιλείου Ανετοπούλου»)
Στην άκρη του χωριού και πάνω στον επαρχιακό δρόμο Άνω Λεχωνίων –Καλών Νερών (12ο χλμ) , αμέσως μετά τη γέφυρα Κουφάλας πριν τα ψυγεία και το Μαλάκι, βρίσκεται το Μουσείο Κεραμικής και το σύγχρονο εργαστήρι κεραμικών της οικογένειας Ανετόπουλου, από το 1990. Η οικογένεια ξεκινά την τέχνη του αγγειοπλάστη με το Βασ. Ανετόπουλο (1790) και συνεχίζει την παράδοση ως σήμερα, με τους Βαγγέλη και Στυλιανό Ανετόπουλο.
Το υπόγειο του κτηρίου είναι ένας χώρος μουσειακός, με κεραμικά αντικείμενα, καλούπια, εργαλεία και φούρνο παλιότερης εποχής.
Στους επισκέψιμους εξωτερικούς όμορφους χώρους του, υπάρχουν επίσης κεραμικά έργα και εσωτερικά έκθεση-πωλητήριο.
Κάθε χρόνο αρχές Φθινοπώρου διοργανώνονται σεμινάρια και συμπόσια για την αρχαιότατη αυτή τέχνη, με καλεσμένους σπουδαίους κεραμίστες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα το χώρο επισκέπτονται σχολεία και διάφορες ομάδες, όπου μαθαίνουν και γνωρίζουν το αντικείμενο του κεραμικού, από τους τεχνίτες-ιδιοκτήτες. 
(Όλες οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα Στ. Ανετόπουλου,
 από το διαδίκτυο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου