Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

2 Νοεμβρίου 1881 (1)

Σαν σήμερα, έγινε η είσοδος του ελληνικού στρατού στο Βόλο. 
ετά από έντονες και μακροχρόνιες διπλωματικές ενέργειες αλλά και πολεμικές συρράξεις, πραγματοποιήθηκε η προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η προσάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά και ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη του Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881. Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα αύξησε την εδαφική της επικράτεια με τον πολύτιμο θεσσαλικό "σιτοβολώνα". Ταυτόχρονα πραγματοποίησε ένα βήμα προς την επίτευξη των εθνικών της στόχων, που ήταν η ενσωμάτωση των αλύτρωτων πληθυσμών στο ελληνικό κράτος." (Ιστορία Ελλην. Έθνους)
 Ήταν η μέρα της ελευθερίας του Βόλου, του Πηλίου, του Αλμυρού και του Βελεστίνου. Στη θύμηση αυτού του μεγάλου γεγονότος υπάρχει στην πόλη κι η λεωφόρος 2ας Νοεμβρίου!

Ο ανώνυμος ανταποκριτής της ελληνόφωνης εφημερίδας της Κων-πολης ΝΕΟΛΟΓΟΣ, γράφει για την απελευθέρωση της πόλης του Βόλου. Είναι στοιχεία πραγματικά και άμεσα, από έναν "ζωντανό μάρτυρα" τη μεγάλη στιγμή της απελευθέρωσης. Ίσως είναι ο μόνος που κατέγραψε με λεπτομέρεια τα γεγονότα! (Δείτε πχ το γράμμα των Εβραίων του Βόλου!)
Στο α' μέρος κάνει λόγο για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις προετοιμασίες εισόδου των Ελλήνων στην πόλη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου